VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Onzekerheid over huisvesting houdt relaties langer in stand

Geplaatst op: 11-02-2022, 14:27:16

Vanwege de overspannen woningmarkt zou 28% van de Nederlanders zijn of haar relatie bij problemen op dit moment niet durven verbreken, zo constateert hypotheekaanbieder Munt.

Munt deed onderzoek onder ruim duizend huizenbezitters met een relatie. Van de totale groep voorziet 64% problemen bij het zelfstandig vinden van een nieuwe koopwoning als de relatie op de klippen zou lopen. Vooral in de leeftijdscategorie 35 tot en met 44 jaar zou een relatie nog tegen wil en dank worden voortgezet: daar denkt 38% de relatie vanwege die huisvestingsproblemen toch voort te zetten. “Het gaat om een leeftijdsgroep waarbij vaak kinderen in het spel zijn, die een situatie vaak niet makkelijker maken”, zegt Munt-directeur Ellen Hensbergen. “Met problemen in de relationele sfeer is het maken van verantwoorde keuzes in de praktijk best lastig. Het is verleidelijk om met de lage rentestand bijvoorbeeld fors te gaan lenen, om zo toch aan een huis te komen, maar de risico’s spreken voor zich.”

Maandlasten te hoog

Veel vrouwen (70%) geven in het onderzoek aan onzeker te zijn over het vinden van een nieuwe woning na relatiebeëindiging. Voor 38% is het nu al een uitgemaakte zaak dat dat niet zal lukken. Bij de mannen acht 22% de kans op het vinden van een nieuwe woning nul. Veel stellen hebben bij het sluiten van de hypotheek geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de relatie ooit eindigt, zo blijkt. Bijna de helft van de ondervraagden twijfelt of hij of zij als single de maandlasten kan betalen, of weet nu al zeker dat dat niet lukt. Van de vrouwen zegt 30% de lasten alleen te kunnen dragen, bij mannen is dat 59%.

Relaties onder druk

Een relatie wordt dus minder snel verbroken door de huidige huizenmarkt, maar die zorgt ironisch genoeg juist voor extra druk op relaties. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de relatie gedeeltelijk tot erg onder druk staat omdat zij op zoek zijn naar een nieuwe koopwoning. Van die huizenzoekers is 82% al zeker maanden bezig, 36% al een jaar of langer.

Bron: bijdrage van 11 februari 2022 van Rob van de Laar op www.amweb.nl

Vorige pagina